Suroviny:
315 ml mléka
3 lžičky soli
3 lžíce másla
1,5 lžíce cukru
480 g hladké mouky
80 g pšeničné celozrnné mouky
1,5 lžičky sušeného nebo necelá 1/2 čerstvého droždí
hrst kmínu
hrst pohankových vloček
Nastavení pekárny: Program Těsto
Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), vytvoříme dalamánky, bagetky, bulky, naskládáme na na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 – 40 minut.
Pak pomašlujeme vejcem nebo jen žloutkem, mlékem či vodou, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí a dáme péct do vyhřáté trouby.
Pečeme při cca 200°C / 10 – 15 minut.
Hotové pečivo ihned přendáme z plechu na mřížku.
Tak to se peče v pekárně nebo normálně v troubě?